Зебра

loading...

Братовчед на коня, зебрата е единственият голям бозайник с козина на ивици от бяло и черно. Има буйна грива и добре окосмена опашка. Тя е най-красива от сродниците си. Дължината на тялото и е 2 метра и 20 см (плюс 75 см опашка). Височина при плешките 1,25 до 1,35 метра. Тегло 225 до 420 кг. Продължителността на живот е от 20 до 40 години (в плен).

Зебрата живее на стада, обединяващи понякога стотици животни през сухия период. В действителност тези стада се състоят от постоянни семейни групи, в които съжителстват един мъжки, няколко женски и техните малки, т.е. общо около 15 животни.

Според вида на черните ивици се различават три вида и множество подвидове зебри. "Зебрата на Грант" (с широки ивици) - живее от Судан до река Замбези. "Зебрата на Греви" (с по-тесни ивици) - обитава Етиопия, Сомалия и Танзания. "Планинската зебра" - населява само южна Африка. Тя е най-дребна и ушите й са по-заострени.

Зебрите са издръжливи, могат да галопират на дълги разстояния. Неприятелите й са: лъв, хиеново куче (ликаон), хиена и леопард. Зебрите имат добре развит слух и обоняние.

С какво се хранят зебрите?

Зебрата се храни с твърдите стебла на житните растения, които антилопите отбягват. Освен с треви се хранят също с листа, вейки и даже въздушни корени (ризоми). Понякога дъвче почва, като по този начин набавя необходимите й минерални соли. Зебрите пият вода всекидневно.

Обратно на антилопите, зебрите не преживят, но с удоволствие пасат в компанията им.

Малките на зебрите

Зебрите се жребят всяка година. След едногодишна бременност женската се отдалечава от групата и ражда едно малко, покрито с мъхести косми, което тежи 30-35 кг. На 15 дни малкото започва да пасе, но бозае до 6 месеца. Малкото разпознава майка си по миризмата и окраската на кожата.

Младите женски остават в продължение на 1 или 2 години с майка си, след това я напускат, докато младите мъжки се опитват да изместят главата на семейството. Един от претендентите задиря една или няколко женски и ги отлъчва от достатъчно далеч от семейството, за да не дойде водачът да ги търси. Женските зебри се чифтосват с мъжкия след 2 годишна възраст.

Мъжките зебри се бият с другите мъжки, които се приближават до харема. Срещата започва със заплахи - зебрите обръщат устни, показвайки зъбите си и вирят глави. В разгара на битката те удрят с предните си копита, ритат и хапят по врата и хълбоците противника. По-слабият напуска стадото.

Любопитни факти за зебрите

Зебрата пасе в компанията и на жирафи, и на щрауси. Слухът и обонянието на зебрите заедно със зрението на жирафите формират съвършена охранителна система срещу хищниците.