Лъв

Лъвът обитава саваната. Някога се е срещал в цяла Африка. Днес той вече е изчезнал от северните й райони и твърде рядко може да се види на запад. В изобилие се наблюдава само в Кения и Танзания. Около 190 лъва живеят в гората Гир в Индия на юг от Бомбай.

Лъвът е най-едрият и силен хищник. Той се числи към кръвожадните месоядни животни. Дължината на тялото му е 3,25-3,75 метра, включително опашката. Височината при плешките е 90-110 см. На тегло достига 200-275 кг. Продължителността на живота е 15-20 години сред природата. Максималната скорост, с която преследва плячката достига 60 км/час.

Мъжкият има царствена златистокафява грива. Опашката му завършва с топчесто снопче косми. Силните нокти на лъва се прибират и показват както при останалите хищници от семейство котки.

Тези хищници живеят в семейства съставени от лъвици, малки лъвчета до 2 години и мъжки лъв водач. Всеки клан заема територия от около 10-25 кв.км., като водачите ежедневно я контролират и маркират като оставят следи или чрез мощен рев. Върху тази територия не се допускат лъвове пришълци. През най-топлите часове на деня лъвовете почиват в близост до вода, под сянката на растения или скали. Понякога дремят и по ниските клони на дърветата. Лъвът спи по 12 часа в денонощието.

Как ловуват лъвовете?

Денем лъвът спи, а нощен ловува. Със зъбите и лапите си лъвът убива 20-30 едри животни на година, за да се храни. Най-предпочитаната плячка са антилопите, газелите и зебрите. Нападат жирафи, но за целта устройват засада, като мъжкият лъв подгонва жертвата в посока към скритите в храстите лъвици. В подходящ момент с мощен скок най-силната се хвърля и прегризва гърлото на нападнатото животно.

Най-напред се хранят мъжките лъвове, после лъвиците и накрая идва реда на малките лъвчета. Понякога възникват ожесточени схватки за най-вкусните парчета.

Малките на лъвовете

Бременността на лъвицата трае 110 дни. Тя ражда скрита в гъсталаците от 1 до 5 малки, с жълточервеникава козина на петна. Само при женските лъвчета те се запазват по лапите и хълбоците чак до юношеска възраст.

Малките бозаят до навършване на 7-8 месеца. Майката е много обичлива и търпелива с лъвчетата си, които сучат и се боричкат. Тя не показва никакво раздразнение, когато малките си играят с ушите или космите на нейната опашка.

Любопитни факти за лъвовете

Младите мъжки лъвове търсят ново лъвско семейство, което да оглавяват. Обикновено нападат остарелите лъвски водачи, прогонват ги, убиват малките лъвчета, на които пропъденият е баща, и се чифтосват с лъвиците, за да се родят негови наследници.