Маймуна

В Африканската Савана се срещат пет вида Песоглавец. Песоглавеца догера, или зеленият и жълтият Песоглавец обитават първият Западна и Източна Африка, вторият Южна Африка. Стадата им наброяват от тридесет до седемдесет животни, които понякога намаляват до десет или се увеличават до сто и петдесет. В стадото съществува строга дисциплина.

Освен Горилата и Шимпанзето, Песоглавците са маймуните, които най-много привличат вниманието ни с начина си на живот. Те живеят на стада предимно на земята и са известни с хищността си. Наричат ги песоглавци, което ще рече с глава на куче, тъй-като притежава мощни челюсти и удължена муцуна. По това те наподобяват някои породи кучета. Нямат никакви неприятели, но все пак избягват лъвовете. Вечер бабуините се катерят по дърветата, за да прекарат нощта в безопасност. Когато лъвовете ги атакуват те се спасяват с катерене по дърветата.

С какво се храни една маймуна

Хранителният режим на Песоглавците е предимно растителнояден, въпреки размерите на кучешките им зъби (те им служат предимно като защитно оръжие).

Хранят се също със скакалци, мравки и при случай с дребни газели и беззащитни пилета. Възрастните имат бузи - кожни джобове, които напълнени с храна се опъват.

Всекидневно тези маймуни изминават по 10 км, в зоната която обитават постоянно, за да намерят храна.

Малките на маймуната

Бремеността трае от 150 до 195 дни в зависимост от вида им.

Размножаването при Песоглавеца е целогодишно и женските биват покривани най-вече от господствуващите мъжки и живота им се подобрява, когато имат малко. При Песоглавците няма истинско семейство и женската възпитава сама малкото си. В началото майката го държи в ръцете си, когато стадото се движи, то се прикрепва за корема й. По-късно, малкото ще яхне гърба й, докато се отдели от нея. Старейшините и най-вече подчинените мъжки бдят над членовете на стадото. Ако до стадото се доближи пантера, мъжките заемат враждебна поза и правят всичко възможно да отдалечат неприятеля със заплашителното си държание.

Любопитни факти за маймуните

Дължината на тялото на Песоглавците е 85 см. + 45 см опашка. Височина при плешките 70 см. Теглото им е от 17 до 33 кг. Продължителността на живот е 10 години. Лапите им завършват с 5 пръста, като палеца се противопоставя на останалите. Няма очебийна разлика между пръстите на ръцете и краката.